Faskiamanipulaatio

Faskiakudos tuki-ja liikuntaelinten toiminnassa

Faskiakudos on sidekudosta, joka on kuin viestiverkko kehon ympärillä. siitä on peräisin 80 % aistimuksista, joita keskushermosto saa kehon asennoista ja liikkeistä. Siinä on 10 kertaa enemmän aistinelimiä kuin muissa kudoksissa. Siksi faskiakudoksen häiriö aiheuttaa muutoksen siinä aistijärjestelmässä, jonka perusteella keskushermosto ohjaa liikkeitämme, ja säätelee lihastoimintaa. Seurauksena on muuttunut asento tai liike, tai tuntemus. Kun häiriö saadaan poistettua, toiminta palautuu normaaliksi. Häiriö voidaan löytää liike- , voima- ja tunnustelutesteillä. Kun esim. polven ojennusvoima on häiriön takia alentunut ja todettavissa käsin testaten, se voi olla käsittelyn jälkeen uusintatestissä jo normaali. Samoin kipu suorituksessa on lievempi tai hävinnyt ja esimerkiksi aiemmin vaikea yhden jalan varassa seisominen helpottuu. Tämän koen vastaanotollani päivittäin, samoin myös asiakas kokee muutoksen kivun ja voimantuoton muutoksena.

Faskiakudoksen häiriöt ovat kalvokerrosten välisen liukumisen estymistä. Kerrokset tarttuvat toisiinsa, ja kehon elastisuudelle välttämätön liukuminen estyy. Samalla herkkä voimakkaasti hermotettu kudos aistii kipua. Tällainen häiriö voi tulla vamman ylirasituksen tai yksipuolisen kuormituksen takia. Myös leikkauksista voi kalvoihin jäädä häiriöitä. Häiriöt ovat helposti melko pysyviä. Usein ne ketjuuntuvat ylös – tai alaspäin raajaa ja vartaloa pitkin. Näen lähes päivittäin asiakkaita, joilla on oireilua ollut vuosia tai vuosikymmeniä. Usein hoidoista tai tutkimuksista huolimatta löydökset ovat olleet ehkä vain kulumamuutoksia kyseisillä kehon alueella, joita vastaavia löytyy täysin oireettomilta henkilöiltä. Kuitenkin, ongelmaa on voitu usein helpottaa, joskus jopa saada parantumaan. Faskiamanipulaatiossa kudoksen häiriökohdat voidaan paikallistaa ja erityisellä tekniikalla palauttaa normaali toiminta. Asiakas kokee usein sen myös välittömästi joustavuuden, voiman ja alueen aistimuksen muutoksena. Myös mahdollinen liikkeen hallintaongelma muuttuu heti helpommaksi.

Faskiamanipulaatiomenetelmää on Suomessa opetettu fysioterapeuteille ja lääkäreille vuodesta 2012 lähtien. Käytännön hoiitotyöhön se antaa valmiudet löytää tarkasti oireen taustalla oleva häiriö ja keinot sen hoitamiseen.

Menetelmä on myös yliopistollisin tutkimuksin todistettu anatomiselta ja fysiologiselta pohjaltaan, ja myös vaikuttavuustutkimuksilla jo monien erilaisten tuki-ja liikuntaelinongelmien hoidossa . Myös pitkäaikaisseurannasssa.

Tarkemmin aiheesta : Fasciamanipulaatio.fi